Plastic Soup

Ken je Plastic Soup al? The Plastic Soup Foundation is geen organisatie dat plastic uit de zee vist. Ze gaan aan de slag met de bron van het probleem, de bewustwording van het feit dat de zee vol drijft met plastic. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep.

Door de degradatie en fragmentatie van plastics tot kleine deeltjes, kunnen er ook giftige stoffen uit de plastics vrijkomen. Allerlei dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Hiermee dringt het vaak giftige afval onze voedselketen binnen.

De plastic verontreiniging van het zeewater zou ook onze gezondheid ernstig kunnen schaden. Het overgrote deel van deze verontreiniging is afkomstig van het land. Maar liefst 80% van al het plastic afval in oceanen wordt geloosd door de industrie en door mensen op het land en belandt in zee via rivieren, kanalen en havens. Daarnaast zijn schepen, de visserij en de off-shore industrie belangrijke veroorzakers van de vervuiling, maar vergeleken met het landaandeel is dit ‘maar’ 20%.

Hoog tijd dus om een belletje te laten rinkelen bij de wereld bevolking. Als we zo doorgaan vergiftigen we naast zeedieren op den duur ook onszelf. Xinnix-RPET heeft als streven eerst naar jezelf te kijken en dan pas naar een ander. Om die reden zijn we hergebruikt plastic gaan gebruiken. Want; een betere wereld begint bij jezelf!

 

Lees meer in onderstaand artikel van de plastic soup foundation.

https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/wat-is-plastic-soup/