Doorbraak in plastic vervuiling

plastic soep

“Zwerfafval is slecht voor het milieu en slecht voor ons humeur. We kennen allemaal de beelden: de berm vol zwerfafval in Nederland, het strand vol flesjes op Bali, dieren vol plastic in de oceanen. Dat moet ophouden! Statiegeld helpt – dat weten we – dus de invoering van statiegeld op kleine flesjes zet ik in gang. Maar als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes, nieuwe flesjes maken.” Aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat.

Samen met het verpakkend bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokken partijen zijn nieuwe doelen en maatregelen gesteld: in het najaar van 2020 moet het aantal flesjes in het zwerfaval 70 tot 90 procent verminderd zijn. Ook moet 90 procent van de kleine flessen hergebruikt worden. Wanneer dit niet gelukt is voor die tijd zal per 1 januari 2021 statiegeld worden ingevoerd, het gaat dan om 10 tot 15 cent per fles tot 1 liter.

Zwerfafval bestaat uit meer dan alleen plastic flessen. Ook verpakkingsmateriaal is moeilijk her te gebruiken. De verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij de producenten. Om enige druk hierachter te zetten moeten producenten die gebruik maken van moeilijk te verwerken plastic, meer betalen voor het opruimen van de afval. Het doel is daarnaast dat 90 procent van de plastic flesjes opnieuw gebruikt kan worden. En dat is waar Xinnix-Rpet nu al in voorziet.

Het verheugd om te lezen dat meerdere ondernemers na zullen moeten denken om de wereld gezonder te houden. Zo zullen misschien meer bedrijven aan de slag gaan met hergebruikte plastic flessen. Meer concurrentie? Ja, maar als er samen gezorgd kan worden voor een betere wereld is dat voor iedereen wat waard! Tot die tijd staat Xinnix-rpet voor de ondernemers met een blik op de toekomst klaar. Als dat geen puntjes scoren wordt bij de ontvanger van jouw relatiegeschenk?

 

Bron: rijksoverheid